Прво колo србских сестара основано је у Београду на Велику Госпојину 28. августа 1903. године као национално, хумано и културно друштво жена, са циљем да пружи помоћ незаштићеном и терорисаном српском становништву, прикупљањем прилога, указивањем помоћи и бригом о болесним и незаштићеним особама у ратним временима. После Другог светског рата комунисти су забранили рад КСС у отаџбини.

Сачувани записи о делатности Кола србских сестара незаобилазни су део културне историје српског народа и то оног дела који су стварале жене и коју су добротом оплемениле и украсиле. Упркос наметнутим прекидима, Коло србских сестара је пример огромног пожртвовања, свести о стању свог народа и солидарности са њим, пример храбрости и добре организације којом су допирале до најудаљенијих и најугроженијих средина, подстичући оно што нам је увек требало – наду.

Делатност Кола, уз хуманитарну, имала и веома изражену верску, културну и просветитељску мисију.

Активности Кола србских сестара у цркви огледају се у:

* учествују у неговању србских верских обичаја
* раде на очувању и напретку црквене заједнице и српске традиције
* раде на припремању свих црквених манифестација
* активности поводом божићних и васкршњих празника (везивање бадњака, бојење јаја и др.)
* активности поводом црквене славе и других верских празника
* брину о уређењу Светог храма
* раде на пружању помоћи свим парохијанима који помоћ требају (помоћ старим и болесним особама, породицама са више деце…)
* учествују у акцијама за учвршћивање хришћанске породице
* учествују у организовању хуманитарних акција и разних других дела љубави према Богу и српском народу
* раде друге послове према потреби црквене општине

Оснивачице кола србских сестара: Надежда Петровић, Савка Суботић и Делфа Иванић.

Такође и КСС у Шарлоту се труди да истраје у свим овим подухватима и настави пут и замисао оснивача али пре свега да наставе оно дело које су започеле Мироносице ширењем радосне вести о Васкрсењу Христовом. У сваком раду потребна је истрајност и помоћ, тако и у овом богоугодном делу, стога све жене племенитог срца које желе да се придруже Колу српских сестара и хуманитарно ангажују у животу Црквене општине Светог Симеона Мироточивог у Шарлоту могу да се јаве нашем одбору, председници и свештенику Сребренку.